Shape

Trots ovädret – ett stort engagemang för BID i Hudiksvall

Trots ovädret – ett stort engagemang för BID i Hudiksvall


När representanter från Svenska Stadskärnor anordnade stadsvandring i Hudiksvalls centrum så visade inte Hudiksvall upp sig från sin bästa sida. Deltagarna möttes av ett fasligt regnoväder som till och med förstörde ett par paraplyer innan dagen var klar. Både jag och Stefan var lite oroliga när vi gick ner mot Möljen där starten av stadsvandringen skulle gå. Vi båda trodde att vi skulle få en del avhopp med tanke på vädret. Men lite regn och blåst var ingenting som satte käppar i hjulet för alla engagerade människor. Faktum är att det tillkom ett par oanmälda som ville delta.



Klockan 08:00 på Möljen var det dags för den första gruppen att få göra en vandring genom staden. I den gruppen så var det representanter från företagen som gick. Dagen var upplagd så att deltagarna delats in i fyra olika grupper. Den lokala näringen fick kriga sig igenom regnet under morgonpasset medan fastighetsägarna skulle följa på passet innan lunch. Efter lunchen så följde vandringar med tjänstemän från kommunen innan politikerna avslutade vandringarna för dagen. Att den här övningen var nyttig och lärorik gick inte att ta miste på då många sade sig fått en ögonöppnare.

"Det här fick mig verkligen att tänka till. Det är lätt att bli hemmablind när man går i staden varje dag. Nu ska jag se över skyltfönstren i min butik."  - Jan Hagström, Percykel

Marlene Hassel och Inger Alfredsson som jobbar som processledare åt föreningen Svenska Stadskärnor i sådana här BID-processer har gjort väldigt många av dessa stadsvandringar och ser på staden med nya ögon. De kom med en del kritik om allt ifrån skyltning till klotter, men också en hel del beröm:

"Ni har en fantastisk stad på många sätt! Den är dock lite spretig och utnyttjar inte riktigt sin potential med mycket fin grönska och närhet till vatten." - Marlene Hassel

Marlene och Inger har som sagt gjort många stadsvandringar runtom i Sverige, men vädret de möttes av här i Hudiksvall slog alla rekord. Olyckligt så klart att vi inte kunde bjuda våra två långväga gäster och de övriga deltagarna på bättre väder. Men både jag och Stefan är väldigt imponerade över att alla anmälda deltagare trotsade ovädret och var med. Det tyder på att det finns ett stort engagemang för at utveckla stadskärnan i Hudiksvall.

"Fantastiskt att så många trotsade regnet och ställde upp! Detta tyder på ett stort intresse för att utveckla vår stad!"  - Stefan Barenfeld, stads & landsbygdsstrateg

Senare på kvällen så anordnades en digital kickoff ledd av Inger och Marlene. De gick igenom de olika stegen i BID-processen innan deltagarna slumpades in i olika diskussionsgrupper där man fick reflektera över dagen och de frågor och utmaningar vi har som stad. Många bra diskussioner och tankar lyftes fram och även under kvällen kunde ett stort engagemang skönjas. Det som väntar nu framöver i BID-processen är att deltagarna skall välja vilken fokusgrupp man vill tillhöra sedan skall dessa grupper börja ha möten nu innan steg 3 i november.
Viktigt att påminna om att det inte är för sent att engagera sig i den här processen. Vi vill hela tiden ha in fler engagerade. Så representerar du en förening, ett företag eller en organisation som vill vara med att bidra till utvecklingen av Hudiksvalls stadskärna så tveka inte att höra av er till mig eller Stefan Barenfeld.



Emil Strandell - [email protected] / 070-662 20 81
Stefan Barenfeld - [email protected] / 072-246 92 56